sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Reissussa 8 - 20.4.2012

Pari viikkoa on vierähtänyt hurjan nopeasti. Pääsiäissunnuntaina ajoimme Arushasta Tangaan n. 440 km ja matka kesti n. 8 tuntia. Tie on kohtalaisen hyvä, mutta matkan varrella on monta pumpsia, eli hidastetta, joiden kohdalla nopeusrajoitus on 30 km/t, mutta vauhti täytyy kyllä pysäyttää lähes kokonaan, jos ei halua lentää töyssyjen yli, sen verran korkeita ne ovat. Tietöitäkin oli joissain paikoissa ja nehän hidastavat matkantekoa. Alkumatkasta poliisi pysäytti meidät, kun Esko ”vahingossa” teki ohituksen sulkuviivan kohdalla. Poliisi sanoi, että nyt hänen täytyy sakottaa meitä, mutta Esko sanoi hänelle swahiliksi ”Hyvää Pääsiäistä” eli ”Basaka njema” ja kas ihmettä – poliisi päästi meidät menemään ilman sakkoja!

Tangassa olimme pari yötä Karin ja Mariannan luona ja sitten yhdessä tiistaiaamuna suuntasimme Keniaan, Mombasan lähettipäiville. Rajanylityksestä suoriuduimme melko nopeasti vaikka auton kanssa liikkuessa pitää käydä kolmessa toimistossa kummallakin puolen rajaa.
Mombasan päivät kestivät perjantai-iltaan asti. Saimme nauttia antoisista luennoista ja viime vuonna tutuiksi tulleiden suomalaisten seurasta. Solmimme myös hyviä kontakteja työhön liittyen. Sääkin oli suotuisa ja ruoka hyvää. Sitten lauantaina taas pakkasimme itsemme autoon ja lähdimme kohti Tangaa.

Kulunut viikko olikin työntäyteinen opiskellessa uutta työtämme Karin johdolla. Pääsimme vasta alkuun, onneksi meillä on vielä kesäkuulle aikaa opiskeluun ennen kuin Kari ja Marianna lähtevät. Keskiviikkona meillä oli mielenkiintoinen päivä, kävimme YDCP koordinaattorin, Williamin kanssa tutustumassa kolmeen kouluun, joissa on YDCP toiminnan piirissä olevia lapsia. Kouluille oli rakennettu hienot luiskat ja tilavat WC:t pyörätuolilla kulkeville lapsille. Mukanamme oli myös fysioterapeutti, Dawson sekä 2 kenttätyöntekijää. Vierailimme lisäksi 4 lapsen kotona.

Perjantaina tulimme tänne Arushaan taas tuon 8 tunnin ajomatkan. Täällä on todella mukava ilmasto verrattuna rannikolle, jossa on 30 + ja hirveä kosteus. Mittari täällä näyttää 25 astetta eikä ilmastointia tarvita.
Tänään sunnuntaina pääsimme kuntoilun makuun, kun kävimme TGT:n keskuksessa kuntosalilla ja uimassa.
Viivymme täällä tällä erää viikon ja perjantaina on Habari Maalum Collegen Graduation, eli viime vuoden opiskelijoiden valmistujaisjuhla. Hienoa olla mukana, koska tunnemme kaikki opiskelijat.

Sunnuntaina menemme taas Tangaan pariksi viikoksi. Palattuamme kirjoittelemme kuulumiset,
joten nyt toivottelemme HAUSKAA VAPPUA!

Kuvia matkan varrelta


lauantai 7. huhtikuuta 2012

Takaisin Tansaniaan 1.4.2012

Monien vaiheiden kautta olemme taas täällä Tansaniassa, tällä kertaa FIDAn työntekijöinä kehitysyhteistyössä. Työsopimuksemme on reilun kahden vuoden mittainen, eli elokuulle 2014 asti. Toimimme Tangassa nuorten vammaisten tukiohjelmassa neuvonantajina sekä HMCollegessa. Esko toimii lisäksi FIDAn ruokaturvanhankkeen asiantuntijana. Työmme on mobiili, eli tulemme matkustelemaan melko paljon. Haasteita riittää, mutta koemme olevamme oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Haikeina jätimme kotimaahan lapset ja lastenlapset sekä muut sukulaiset ja ystävät. Onneksi nykypäivänä yhteydenpito toimii paremmin kuin ennenvanhaan, jolloin postin kulku kesti viikkoja eikä puhelimesta ollut tietoakaan. Saavuimme tänne Habari Maalumiin sunnuntai-iltana ja heti saimme nauttia iltateetä DD:n ja Marian luona. Matka lentokentältä tosin oli hieman levoton, Arumerun alueella oli ollut vaalit ja nuoriso oli kadulla mellakoimassa. Pahin tilanne oli onneksi ohi ja pääsimme paikan ohi turvallisesti. Ensimmäinen viikko on hurahtanut kaikenlaisten asioiden järjestelyssä. Tiistaina haimme lentokentältä rahtina tulleet tavaramme. Saimme ne todella nopeasti, 1,5 tuntia ja laatikot olivat autossa. Ystävämme Leonard oli mukanamme ja hän kertoi että yleensä menee 2 päivää, ennenkuin tavarat saa kentältä. Puhelinliittymätkin saimme aktivoitua, joten samat tansanialaiset numerot ovat taas voimassa. Tavaroiden purkamisessa ja paikoilleen laittamisessa on vierähtänyt tovi, ensin 120 kg matkalaukuista ja sitten 160 kg rahtilaatikoista. Talo, jossa nyt asumme täällä Habari Maalumissa, on paljon mukavampi ja kodikkaampi, kuin viime vuotinen talomme. Osoitteemme on Habari Maalum BOX 7292 Arusha Tanzania Huomenna aamulla lähdemme kohti Tangaa, jossa Järviset meitä jo odottelevat. Yhdessä ajamme tiistaina Mombasaan FIDAn lähettipäiville. HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ! Kuvia uudesta kodistamme. Huom. Taidamme tarvita uuden työpöydän.