maanantai 15. huhtikuuta 2013

28.3 - 15.4

Pääsiäisen vietimme tosiaan kotona.
Esko saarnasi Pitkäperjantaina klo 7.30 alkaneessa Jumalanpalveluksessa ja olimme kirkossa myös samaan aikaan sunnuntaina. Minä lauloin kumpanakin aamuna ylistysryhmässä. Ryhmän vetäjä oli luvannut, etä lauletaan tuttuja lauluja, ettei tarvitse harjoitella. Toisin kuitenkin kävi perjantai-aamuna, kuudesta laulusta osasin vain kolme, mutta mukana oli pysyttävä, kun muita laulajia ei ollut. Ester tuli myöhässä kirkkoon ja onneksi hän tuli mukaan laulamaan.

Sunnuntai-iltana olimme kylässä Lasaruksen ja Lilianin kotona. Söimme melko myöhään, kun isäntäväellä oli kirkkoreissu hieman venähtänyt. Illallinen oli n. klo 21. Katselimme siinä yhdessä TV:stä paikallisia uutisia. Darissa oli romahtanut rakenteilla oleva kerrostalo. Uutisissa haastateltiin maa- ja rakennusasioista vastaavaa ministeriä, joka sattuu olemaan Lasaruksen veli. Heti uutisten jälkeen ministeri soitti veljelleen ja kun hän kuuli, että olemme siellä kylässä, hän halusi jutella Eskon kanssa. Ihan mielenkiintoinen ilta meillä siis oli.

Maanantaina sitten lähdimme reissuun määränpäänä ensin Tanga ja sitten Mombasa.
Matka sujui hyvin, pari lyhyttä pysähdystä huoltoasemalla. Eväitä syötiin vauhdissa, kuten yleensä.
Useimmiten matkan varrella olevat poliisit pysäyttävät jossain vaiheessa, mutta nyt vältyttiin siltäkin.

Tangassa majoituimme Mkonge Hotelliin, kuten aina ennenkin, mutta tällä kertaa halusimme huoneen ensimmäisetä kerroksesta. Muuten kiva huone, mutta se oli täynnä hyttysiä. Pyysimme siis myrkytyksen ja lähdimme syömään. Ystävämme Ruut ja Jouko sekä heidän tyttärensä Petra olivat myös saapuneet Darista. Olimme sopineet, että matkustamme yhdessä Mombasaan presidentin vaalien aiheuttamien mahdollisten levottomuuksien varalta. Aamulla joukkoomme liittyi vielä kolmas suomalaisperhe. He ovat tulleet tänne Tansaniaan Kanadasta.
Tiistaina siis ajoimme letkassa Kenian rajalle, jossa muodollisuudet kestivät tällä kertaa yllättävän kauan. Poliisikin halusi tarkistaa kaikki matkatavarat. Pääsimme kuitenkin hyvissä ajoin Mombasaan Diani Beachille Baobab Hotelliin.

Seminaaripäivät alkoivat illalla klo 17. Oli hienoa nähdä jo tutuksi tulleita ihmisiä eri puolilta Itä-Afrikkaa, Keniasta, Ugandasta, Ruandasta, Etiopiasta, Tansaniasta.

Päivät olivat todella hyvät ja saimme taas lisäpotkua töihin. Luentoja pitivät useat eri henkilöt ns. omasta porukasta ja Fidasta ( Suomesta ) oli päiville tullut Rauno Mikkonen. Rentoutumistakaan ei unohdettu. Kävimme myös veneretkellä merellä jonkin matkan päässä olevalla riutalla. Siellä uimme tai oikeastaan yritimme vain seisoskella vellovassa ristiaallokossa. Se oli kivaa.

Lauantaina aamulla lähdimme takaisin Tangaan. Osa porukasta jäi vielä viettämään vapaapäiviä hotelliin. Meillä oli kuitenkin jo klo 14 sovittu komitean kokous, joten matkaan oli lähdettävä.
Ehdimme hyvin ajoissa Tangaan ja söimme lounasta ennen kokouksen alkua.
Kokoukset täällä ovat pitkiä, kuten olen joskus aiemminkin kirjoittanut. Olimme toimistolla klo 21 asti. Kesken kokouksen Esko sai viestin Joukolta, että olivat jumissa jossain sillan luona matkalla Dariin. Kaksi rekkaa oli törmännyt ja tie oli ihan tukossa. Kiertoteitä täällä ei pahemmin ole joten Ruut ja Jouko päättivät kääntyä takaisin ja tulla Tangaan yöksi. Heille tuli suunnilleen 6 tuntia ylimääräistä ajoaikaa, huhuh.

Sunnuntaina Eskolla olikin saarnavuoro pienessä kirkossa, jossa olimme kerran aiemminkin.
Minä en pystynyt lähtemään, kun olin saanut ns. turistiripulin vaivoikseni.
Tein sitten töitä sen aikaa, kun Esko oli kirkossa.
Iltapäivällä rentouduimme uima-altaalla lukien uusia kirjoja, jotka Rauno oli tuonut Suomesta.

Maanantaina aamulla menimme toimistolle muutamaksi tunniksi ja lounasta söimme hotellilla.
Iltapäivällä oli tiedossa toinen kokous. Ja arvata saattaa, että edessä oli pitkä ilta, kyllä vain taas meni yhdeksään. Sähkötkin menivät ja tuli todella pimeätä, onneksi juuri, kun olimme jo lopettamassa.

Tiistaina pääsimme kotimatkalle. Ja jälleen matka sujui hienosti, kaksi pysähdystä, jne. Tällä kertaa poliisit pysäyttivät kerran ja halusivat tarkistaa, että kaikki vaadittavat tarrat ovat ikkunassa.

Arushaan tullessamme huomasimme, että taivaalla oli poikkeuksellisen tummia pilviä, lähes mustia,
näyttivät olevan lähella Habri Maalumia. Lähestyessämme kotia toivoimme, että ehdimme ennen sadetta kotiin, ettei tarvitsisi kastua, kun puramme tavaroita autosta. Ja toive toteutui, sade alkoi juuri kun ajoimme pihaan ja vain muutama pisara ehti pudota niskaamme. Muutaman minuutin päästä alkoi kuuluu kumeaa jylinää ja silloin tiesimme, että taas kompaundilla oleva pieni joki-uoma on pullollaan vettä. Kohina paheni ja sateesta huolimatta päätimme lähteä katsomaan tilannetta. Ja se oli aika katastrofaalinen. Vettä oli valtavat määrät ja sitä ryöppysi sillan yli hurjalla vauhdilla.
Tulva peitti alleen laajan alueen ja puita kaatuili vesimassojen voimasta. Tulvan aiheutti hurjat sateet n. 10 kilometrin päässä täältä. Kaikki se vesi kertyi yhdeksi virraksi, joka sitten tuli tänne meidän kompaundillemme. Myös Nairobiin johtava iso tie oli poikki, koska vesimassat vyöryivät sen yli pelloille. Autot eivät päässeet ko kohdan ohi vaan kertyivät pitkiksi jonoiksi kumpaankin suuntaan.
Tuhot olivat mittavat ei pelkästään Habari Maalumissa vaan pitkin tietä virrannut vesi aiheutti paljon vahinkoa muuallakin. Silta, joka on täällä kompaundilla, tuhoutui ajokelvottomaksi. Onneksi meillä on täällä toinenkin reitti, jota kautta pääsemme kotiin. Mutta tie, joka tulee tuolta ylhäältä, on myös vaurioitunut pahoin. Vesi oli uurtanut syviä rotkoja siihen eikä sitä enää oikeastaan voi tieksi sanoa tuolta alapäästä. Pelkkä mutapeltohan se on. Ei sinne ole henkilöautolla mitään asiaa.
Esko on sen verran rohkea kuski, että uskaltaa kuitenkin maastoautolla ajaa siitä.

Täällä pidettiin hätäkokous, jossa päätettiin, mitä tehdään ja kuka tekee mitäkin.
Sillan korjaukseen kuluu valtavasti rahaa ( jota ei ole ) ja aikaakin varmaan 3-6 kuukautta.

Sateet ovat jatkuneet, onhan sadekausi. Onneksi vettä ei enää tule sisälle, saivat siis silloin aiemmin katon korjattua.

Töiden merkeissä jatketaan tämä ja ensi viikko ja sitten Pian perhe tulee meille.
Ihanaa saada Suomi-vieraita, tai eihän oman tyttären perhe vieras ole.

Aurinkoista kevään jatkoa.
Pian pääskyset lähtevät täältä kohti Pohjolaa.


Laskuvesi Diani Beachillä Mombasassa

Laskussa oleva tulva, vesimassojen alla pitäisi olla tie.