maanantai 20. elokuuta 2012

1 - 20.8

Kilimanjaro-vuori koko komeudessaan
Elokuun alussa saimme olla kaksi viikkoa Habari Maalumin kodissamme.
Yritimme tehdä vähän lyhennettyä työpäivää, että saisimme kertyneitä saldotunteja vähemmäksi.
Katselimme tietenkin olympialaisia joka päivä.

Jeremia teki meille pienen kasvimaan, jonne hän kylvi ostamamme siemenet.
Paikka on n. 50 m päässä talostamme kompaundin "lähetyssaarnaajien" palstalla.
Nyt on kiva käydä katsomassa, kuinka vihreitä taimia alkaa putkahdella mullasta.

Olemme myös mielenkiinnolla seuranneet, kuinka täällä syntyy lautatavaraa käsipelillä.
Miehet kaivoivat ihan talomme nurkalle n. 2 m syvän kuopan, jonka päällä on poikittain puut, joiden päälle sahattava tukki laitetaan. Yksi mies on kuopassa ja toinen puiden päällä ja siinä sitten sahaavat, toinen vetää ja toinen työntää. Jaksavat tehdä sitä koko päivän, huhuh!
Puita on kaadettu kompaundilta useita ja niitä tukkeja on sitten vieritelty pienempien runkojen avulla tietä pitkin sahauspaikalle. Kerran, kun olimme lähdössä kaupunkiin, joudumme odottamaan, että saivat tukin vieritettyä tieltä pois.

3.8 DD ( Habari Maalumin johtaja ) ja Maria, hänen vaimonsa tulivat meille. Saimme syödä ja viettää mukavaa iltaa yhdessä. DD tosin oli kovassa flunssassa, joka myöhemmin osoittautui malariaksi.

6.8 meille tuli Dar es Salaamista YDCP:n komponentti 2 koordinaattori. Pidimme koko päivän palaveria talous- ym. tärkeistä asoista. Lucas on todella miellyttyvä ja hyvä tyyppi.

7.8 tiistaina Lazarus vaimonsa ja pienen tyttärensä kanssa tuli meille illalliselle. Heidän 2 isompaa poikaansa olivat Darissa sukulaisten luona käymässä. Marjoa jännitti saisiko ruuan tehtyä vai tuleeko sähkökatko. No, tulihan se, mutta onneksi vasta sitten, kun istuimme jo syömässä.

8.8 täällä Tansaniassa on kaikilla vapaapäivä, " nane nane ", swahiliksi eli 8.8, farmareiden päivä.
Kaupunkiin kokoontui valtava joukko maanviljelijöitä myymään tuotteitaan.
Emme lähteneet sinne ruuhkaan jonottelemaan, vaikka olisi ollutkin mielenkiintoista nähdä tapahtuma.

Sunnuntaina 12.8 oli paljon tekemistä. Ensin olimme aamulla klo 7.30 englanninkielisessä kokuksessa omassa kirkossa. Klo 10.30 menimme USA Riveriin, kun Severua ( FIDAn paikallinen työntekijä ) pyysi meitä itse toimittamaan Suomesta lahjoituksena tulleen keyboardin ( sähköpianon )Nuorisokeskukseen. Sinne on matkaa n. 30 km.
Iltapäivällä Säde ja Sirkka saapuivat Nairobista.
Heidän kanssaan lähdimme maanantai-aamuna Tangaan. Aamu oli tähän mennessä kylmin, vain 10 astetta, mutta taivas oli kirkas. Matkalla Kilimanjaro-vuori näyttäytyi meille ensimmaistä kertaa koko komeudessaan. YDCP:llä meillä oli aika rankka työviikko liittyen kummilapsi-projektiin. Mutta selvittiin siitä hengissä. Marjolla tosin oli koko viikon todella kipeä selkä, joka vaikeutti liikkumista ja istumista. Vieläkin selkä vihoittelee, toivotavasti paranee pian!

Tangasta tulimme kotiin perjantaina. Vietämme täällä pari viikkoa ennen seuraavaa reissua Zanzibarille, Dariin ja Tangaan.

Lämmintä syksyn alkua!

Tukkien sahauspaikkaJeremia kylvöpuuhissa

Ei kommentteja: