maanantai 14. helmikuuta 2011

6.viikko - Tyhjäkäyntiä ja hapenottoa

6. viikko 7. - 13.2. oli edellisen vastakohta - maanantai meni Arushassa : ostimme Precision Airin toimistosta lentoliput Marjolle, Leonardille ja minulle.Sain puhelun lentoyhtiön toimistosta vastauksena meiliini ja he pyysivät meitä ostamaan lentoliput Arushan toimistosta 10.2. mennessä. Kaikki kortit kuulemme kelpaisivat maksuvälineiksi.
Saavuimme maanantaiaamuna 10 aikaan Arushan keskustaan ja saimme hienosti parkkipaikan aivan Precision Airin toimiston vierestä Boma kadulla läheltä Clock Toweria.

Sisään päästyämme meille ilmoitettiin, että toimistossa ei ole sähköä ja pyydettiin palaamaan hetken päästä. Annoin virkailijalle tiedot lennostamme ja matkustajista, jotta hän olisi poissaollessamme voinut työstää liput meille valmiiksi. Kävimme vaihtamassa euroja Tansanian shillingeiksi. Kurssi oli hyvä - yhdellä eurolla sai 2000 Tsh. Vaihdoimme Eeron kanssa yhteensä 500 euroa ja meistä tuli hetkessä shillinkimiljonäärejä. Kävimme Meat King nimisessä lihakaupassa, josta sai härän sisäfilettä 5 € / kg : ostimme sitä vajaan kilon ja jauhelihaa ja sisäpaistia kilon kumpaakin. Maasai myymälästä löysimme kauniin puisen kulhon.

Palasimme maksamaan varaamiamme lentolippuja.Kaikki meni hyvin niin kauan kunnes tuli maksun aika. Kortit eivät kelvanneet maksuvälineiksi ja liput , joiden hinta oli 1 miljoona 78000 shillinkiä piti maksaa käteisellä. Pikkuisen tunteet kuumenivat kun ei oltu varauduttu käteiskauppaan. Eli kaikki juuri shillingeiksi vaihdetut eurot piti pulittaa lentolippuihin. No hyvä kun Eero oli tuonut euroja mukanaan. Ei tarvinnut lähteä etsimään ATM:ää ( pankkiautomaattia), jonka nostoista olisi miljoonasta shillingistä pitänyt maksaa nostopalkkiota yli 20 euroa.

Saatiin liput 11.30 ja suunnattiin Shoprait nimiseen supermarketiin ostoksille. Siellä kelpasi VISA maksuvälineeksi ja teimmekin viikon ostokset kerralla.
Palasimme tänne Habari Maalumiin juuri ennen ruokailua klo 13 ja hotkittuamme ruuan ehdimme juuri ja juuri swahilin kielen tunneille, joka jatkui klo 16.30 asti.

Tiistai 8.2. meni konttoritöiden merkeissä niin Marjolla kuin minullakin. Kävimme Eeron kanssa aamulla bongaamassa lintuja lähimaastossa.

Keskiviikkona 9.2. työt jatkuivat jo totutusti ja swahilin tunnit iltapäivällä klo 13.30 - 16.30. Alkuviikon tahti söi kyllä parhaan terän opiskelusta. Teimme Eeron kanssa retken illan suussa läheiseen jokiuomaan, josta löytyi savannihaikaroita puussa istumasta.

Torstaina 10.2.Marjo,Hanna ja Lilian kävivät tututumassa paikalliseen terveyskekuskseen aamupäivällä. Saksalaiset olivat avustaneet terveyskeksuksen rakentamisessa, mutta projekti oli keskeytynyt. Marjo ja Hanna pystyneet tekemään iltapäivällä hommia kun HANSA - kirjanpito-ohjelma teki tenän.

Hanna, Fortunata ja Martha tulivat meille lounaalle klo 13.10 WEPA - hankkeen siivittäminä. Martha ja Fortunata ovat WEPA hankkeen koordinaattoreita. Jerikossa
tapahtuvaan 200 orpolapsen iltapäiväkerhotoimintaan UM myönsi reilut 1800 euroa, josta Fortunata ja Martha olivat tyytyväisiä. He olivat tehneet budjetin rahan käytöstä.

Perjantai 11.2. oli meidän 33. hääpäivämme - upea ruusukimppu päivää varten oli ostettu hyvissä ajoin jo maanatain kaupparetkellä. Olet Marjo totisesti sen ansainnut ! Oot huippuvaimo, äiti sekä isoäiti !

Lauantai 12.2. meni kuntoillessa TGT:n kuntokeskuksessa - puntinnostoa ( 230 paunaa jo penkillä) ja Marjo ui lähes kilsan - ainakin melkeen.

Sunnuntaina 13.2. olikin sitten kauan odotettu yhden päivän safari Arusha National Parkiin: hieno retki, joka alkoi 7.30 ja päättyi 15.30 - ajomatka puistoon kesti n. tunnin yhteen suuntaan. Kuusi tuntia kiertelyä Tansanian toisiksi vanhimmassa kansallispuistossa. Reilut 50 lintulajia ( iso osa eliksiä) ja neljä apinalajia, huippuna upea gueretsa komeine turkkeineen Ngurdoto kraaterin rinteiden rehevissä metsissä, joissa kasvoi mammuttimaisia kuristajaviikunoita.

Näimme värikkäitä pikkumehiläissyöjiä, jokimehiläissyöjiä, turakoja, kutojia, sininärhiä, kiljumerikotkan, erilaisia hyyppiä, pikku-uikkuja tusinoittain, Momela-järvellä, flamingoja ja pikkuflamingoja tuhansittain, haikaroita, gasellikotkan, afrikanhiirihaukkoja, ruskosuohaukan haaskalla, pikkusirrejä, avosetin, helmikanoja , afrikanhanhen,pitkäjalkoja, etelänkruunukurjen, afrikanjassanan jne. Momelajärvet ja Rishateni järvi ovat myrkyllisen emäksisiä ( PH lähes 11) : sisältävät suuria määriä suoloja mm. fluoridia on enemmän kuin missään muualla maailmassa ( Safaripassi 2008). Arushan puistossa ei enää tavata sarvikuonoja eikä leijonia ja leoparditkin ovat häviämässä ympäröivän asutuksen paineen vuoksi. Vielä on kirahveja runsaasti sekä vesipuhveleita, seeproja, pahkasikoja ja muutama antilooppilaji jäljellä.


Päivä täytti kaikki odotukset. Olimme illalla aika uupuneita siitä ryskytyksestä mihin safarilla joutuu autossa istuessa. Retkieväät ovat olleet samalaisia JM Toursilla viimeiset 8 vuotta. Kaikenkaikkiaan hieno päivä.

4 kommenttia:

kirsi kokkonen kirjoitti...

Aika hurjan oloinen myrsky teillä siellä!Onneksi kuitenkin olette ehjinä...mukavaa matkaa teille ja siunausata kaikkiin kontakteihin

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...

Saavuitte Dar es Salamiin aamulla, oliko kentällä pahakin kaaos iltaisen räjähdysonnettomuuden jäljiltä?

Tane kirjoitti...

hienoja kuvia eläimistä, hurjia tuhoista :(
viisas mies kalliolle rakensi...