maanantai 14. toukokuuta 2012

21.4 - 14.5.2012


Perjantaina 27.4 oli Habari Maalum Collagella valmistujaisjuhla, Graduation. Täällä Afrikassa osataan järjestää mahtavia juhlia! Olimme kutsuvieraiden joukossa, koska Esko edusti FIDAa. Collagen ruokala – ja keittiörakennus ovat juuri valmistuneet ja niiden avajaiset olivat myös samana päivänä. Ensin siis marssimme torvien soidessa ruokalarakennuksen luo ja oven edessä olevan nauhan sai leikata poikki apulaispiispa Marandu. Sitten kaikki menimme sisään tutustumaan tiloihin. Keittiössä on todella hienot ja modernit laitteet. Ja sitten taas marssimme torvien tahdissa ylös Collagelle.

Kunniavieraan, kansanedustaja, apulaisministeri Laizerin piti saapua paikalle klo 13, mutta… pitkän odottelun ja tanssi- ja musiikkiesitysten uusintojen jälkeen hän saapui n. klo 15.30. Oli ollut kriittinen kokous hallituksen asioissa. Virallisten puheiden jälkeen opiskelijat lopulta saivat hattunsa ja diplominsa. Pitkän päivän päätteeksi menimme kaikki syömään uuteen ruokalaan.

Sunnuntaina 29.4 ajoimme jälleen tuon pitkän matkan Tangaan. Kun ajoimme lentokentän ohi, huomasimme, että tien kummallekin puolelle oli laitettu Tansanian lippuja riviin. Marjo heitti arvauksen –Onkohan presidentti kylässä? – Eihän meillä ollut sellaisesta mitään tietoa, mutta arvaus osui harvinaisen oikeaan. Seuraavana päivänä, kun teimme töitä kotitoimistossa Karin ja Mariannan kanssa, Kari yhtäkkiä ihmetteli, miten siihen aikaan kuului lentokoneen ääni, joka kaiken lisäksi oli selvästi suihkukone. Reilun puolen tunnin kuluttua alkoi kadulta kuulua kummaa ujellusta. Marianna sanoi heti, että se on presidentin auto. Ja siinä me kaikki neljä sitten kurkittiin ikkunasta, kun n. 20 auton saattue ajoi n. 10m päästä ohi. Tangan asunnon lähellä on maaherran virkatalo, jonne presidentti seurueineen oli matkalla. Sitä rumbaa sitten riittikin parin päivän ajan, kunnes kuulimme taas suihkukoneen äänen ja tiesimme, että presidentti oli poistunut kaupungista.

Muuten viikko kului uuden opiskelussa aamusta iltaan. Siitä ei paljon puhuttavaa ole, kun pää on ihan pyörällä kaikesta tietomäärästä! Perjantaina kävimme YDCP toimistolla, jossa meidät esiteltiin koko henkilökunnalle. Varsinainen meidän tulo- ja Karin sekä Mariannan lähtöjuhla on myöhemmin.

Lauantaina 5.4 päätimme lähteä ulkoilemaan ja ajoimme Amanin luonnonpuistoon, joka on n. 70 km päässä Tangasta. Se on vuoristossa oleva sademetsäalue. Siellä on useampi patikointireitti ja tietenkin valitsimme helpoimman ja lyhyimmän. Marianna oli mukanamme, mutta Kari jäi kotiin tekemään rästissä olevia töitänsä. Sadekauden takia tie oli HIEMAN mutainen, joten oli hyvä päätös olla menemättä pitemmälle puistoon. Yksi auto olikin juuttunut mutaan vähän matkan päässä. Teimme n. tunnin kierroksen helppokulkuisessa maastossa ja paikan opas kertoi meille kasveista ja paikan historiasta. Palattuamme autolle söimme retkieväät paviaanien katsellessa vähän matkan päässä, josko pääsisi osingolle. Esko kierteli vielä ulkona ja huomasi useamman suomalaisen istuttaman puun, mm. erään Pekka Haaviston v. 1996 istuttama puu oli jo n. 20-30 m korkea.

Maanantaina jatkui opiskelu ja perjantaina ajoimme taas Arushaan. Jo alkumatkasta huomasimme, että auton ilmastointi ei oikein toiminut kunnolla. Se ei tietenkään ole 30 asteen helteellä ihan mukavaa. Kun lähestyimme Arushaa, Esko soitti Simon Severualla, joka on FIDAn työntekijä, ja hän sanoi osaavansa tehdä asialle jotain. Tapasimme hänet kaupungissa ja yhdessä menimme erään korjaajan luo, joka lupasi hoitaa auton kuntoon seuraavana aamuna. Ja niinhän siinä kävikin, joten AC toimii taas.

Huomenna tiistaina 15.5 lähdemme aamulla kohti Nairobia, Keniaan. Osallistumme siellä eräälle kurssille, joka liittyy Eskon rooliin ruokaturvaneuvonantajana. Kurssi kestää keskiviikosta lauantaihin ja sen jälkeen tulemme taas pariksi päiväksi Arushaan ja taas maanantaina 21.5 ajamme Tangaan. Tämä alkaa jo tuntua jotenkin yksitoikkoiselta – ajamme Tangaan, ajamme Arushaan, mutta yritetään kirjoittaa jotain siihen väliinkin. 

Mukavaa kesän odotusta, meille on tulossa ”talvi”, vuoden viilein aika.
Samson ja Marjo
Vastavalmistuneet, opettajat ja kunniavieraat


2 kommenttia:

Pia kirjoitti...

Moikka,

kiva, kun kirjoitatte blogia. Täällä eräät lukevat sitä mielenkiinnolla. Ajakaahan varovasti sinne Tangaan huomenna...ja kohta syntymäpäiviään viettävälle Marjo-mummille halin täyteiset ONNITTELUT!

Pia kirjoitti...

Moikka,

kiva, kun kirjoitatte blogia. Täällä eräät lukevat sitä mielenkiinnolla. Ajakaahan varovasti sinne Tangaan huomenna...ja kohta syntymäpäiviään viettävälle Marjo-mummille halin täyteiset ONNITTELUT!