sunnuntai 11. toukokuuta 2014

19.4 - 11.5

Viikot vierähtävät vauhdilla ja  pian ollaan jo toukokuun puolivälissä.

Pääsiäissunnuntaina Samson perheineen oli  meillä syömässä. Laitoin heille suomalaista retroruokaa, kananmunilla täytettyä lihamureketta ja perunamuusia, lisukkeena vihanneksia ja salaattia.
Olemme viime aikoina saaneet nauttia pihapiirissämme olevan avokadopuun hedelmistä. Olen laittanut niitä salaattiin ja sekoittanut appelsiinimehun kanssa. Tosi hyvää!

Toisena Pääsiäispäivänä ajoimme Tangaan.
Syömme harvoin Mkonge hotellissa, mutta koska pizzeria tien toisella puolen on maanantaisin suljettu, jouduimme tyytymään hotellin tarjontaan. Istuimme ulkosalla ja kun oli jo pimeää ja valot päällä, oli ilmassa hirveän isoja hyönteisiä. Taisi olla jonkin olennon siivekkäitä toukkia, kun näyttivät ihan madoilta, joilla on siivet. Ne sitten lentelivät ympäriinsä ja törmäilivät välillä meihinkin. Siinä huiskeessä syöminen ei ollut miellyttävää, joten siirryimme sisälle. Tosin sinnekin niitä siivekkäitä eksyi, kun yksi seinä on auki ulos terassille. Ulkona oli myös esiintymislavalla elävää musiikkia, mies ja kitara. Eräs kappale sattui tarttumaan korviin, kuulosti niin tutulta. Mieshän soitteli ylistysmusiikkia. Herra Sua mä koroitan kappale ei ehkä ole kovin yleinen suomalaisissa ravintoloissa. Rannikon ei kristityllä alueella se myös oli aivan poikkeuksellista, kun yleensä saamme kuulla vain moskeijasta kuuluvaa rukoushuutoa. Soitteli hän välillä myös jotain tallennemusiikkia ja sitten siihen päälle lauleskeli itse.

Tangassa ilma oli mukava, n. 27 - 29 astetta, mikä on n. 6 -8 astetta vähemmän kuin alkuvuodesta.
Tiistain työpäivän jälkeen keskiviikkona ajoimme Dar es Salaamiin.
Edellisellä viikolla rannikolla oli ollut tosi rajut sateet ja tulva oli noussut teille ja sillat olivat rikkoutuneet ja kulkuyhteydet Dariin olivat poikki pari päivää. Nyt onneksi tie oli auki ja pääsimme perille. Tulvan jäljet olivat kyllä vielä näkyvissä ja yhdellä alavalla paikalla oli kuin isot järvet tien kummallakin puolella.
Darissa oli torstaina kokous piispan kanssa, jonka jälkeen ajoimme takaisin Tangaan.
Matkalla oli melko kova sadekuuro ja yhtäkkiä auton tuulilasin yläreunasta alkoi tulla vettä Eskon syliin. Lasi oli korjattu viime syksynä Tangassa, kun lasi oli hajonnut siihen lentäneestä kivestä. Silloin lasiin laitettiin pariinkin otteeseen silikonia. Onneksi sadekuuro kesti vain vähän aikaa eikä vettä tullut sisään loppumatkasta. Tangassa auto vietiin taas korjaamolle ja sen jälkeen ei ole vuotoa enää ollut.
Perjantai sujuikin työn merkeissä YDCP:n toimistolla. Esko kävi myös vierailulla parilla koululla.

Lauantaina sitten suuntasimme kohti kotia. Matkalla Samson soitti Eskolle ja kyseli missä päin menemme. Hän itse oli Moshin kaupungissa ja me n. 40 minuutin päässä sieltä. Oli siis mukava yhteensattuma, että Samson pääsi kyydissämme kotiin.
Kotona oli harmillisesti lämminvesivaraaja tyhjentynyt, kun vesipumppu ei ollut ollut päällä. Täytyi siis tyytyä kylmään suihkuun. Se ei ollut kovin mukavaa, kun muutenkin kotona tuntui kylmältä 5 päivän etelän lämmön jälkeen.
Täällä onkin ollut sateista ja pilvistä aika pitkään. Sisällä on melko viileää ja kosteaa, joten kävimme ostamassa pienen lämmityslaitteen, ettei ihan hirveästi tavitsisi palella.

Seuraavat 3 päivää olimme taas melko heikon sähkön varassa. Täällä on kummallisella tavalla viritetyt sähköt, eri huoneisiin tulee eri linjoista sähköä. Nytkin siis jouduimme jatkojohdoilla tekemään järjestelyitä, että saimme pakastimeen ja jääkaappin virtaa, tärkeintä unohtamatta televisioon. Parina iltana tuli jalkapalloa ja pitihän ne ottelut nähdä. Naapurin  miehiäkin oli katsomassa Mestareiden liigaa.

Vappuaaton vietimme yhdessä Johanna ja Danielin kanssa. Söimme tortilloja ja donitseja ja katsoimme DVD:ltä Hercule Poirot elokuvan. Meillä oli oikein mukava ilta. Edelliset kolme Vappua olemmekin viettäneet Eskon kanssa kahdestaan täällä Tansaniassa.

Perjantaina käväisimme katsomassa uutta kauppakeskusta, joka valmistuu Arushan lentokentän lähelle. Meiltä sinne on n. 11 km. Ei siellä vielä ollut kuin pari kauppaa, mutta pian tulossa useita sekä ravintoloita ja elokuvateatteri. Paikasta tulee varmaan kiva ja asiakkaitakin luulisi riittävän, kun on ihan kansainvälisen koulun vieressä.

Sunnuntaina Eskolla paukahti selässä joku lihas pahasti kramppiin ja se oli pari päivää melko kipeä. Onneksi ei kestänyt pitempään.
Viikko kului muuten työn merkeissä, ensimmäinen raportointi kausi päättyi huhtikuun lopussa.
Joten pakersimme siis raporttien kimpussa.

Kuten jo mainitsin pihapiirissämme kasvaa iso avokadopuu. Olemme sitä katselleet ja harmitelleet, kun kaikki hedelmät ovat melko korkealla. Alaoksat on tyhjennetty jo aiemmin. Yhdessä sitten keksimme, että jos auton ajaisi puun alle, voisi katolta ylettyä hedelmiin. Johanna ja Daniel olivat meillä torstaina ja Daniel hurautti autolla puun alle. Heidän autossaan on kattoteline ja sinne molemmat nuoret kiipesivät. Saimme hyvän saaliin ja nyt avokadoja on sisällä kypsymässä.
Esko laittoikin tilanteesta kuvan naamakirjaansa.

Eilen, lauantaina aamulla saimme kuljetusfirmasta pahvilaatikoita, joihin alamme pikkuhiljaa pakata Suomeen tulevia tavaroitamme. Kesäkuu on meillä melko kiireinen, joten haluamme aloittaa pakkaamisen ajoissa.
Olemme siis palaamassa kotiin!
Tasan kahdeksan viikon kuluttua meillä on koti Suomeen lähtöpäivä. Tuntuu lyhyeltä ajalta, kun puhutaan viikoista eikä kuukausista, joita on siis alle kaksi jäljellä.

Hyvää Äitienpäivää kaikille!
Samson, Subira, Sandra ja Yossi meillä syömässä.


Kukkapenkissä kasvava kalla sateen jälkeen.

Lilianin leipomia ihania sämpylöitä.

Ei kommentteja: