keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Kuluneen viikon ( 3.) tapahtumia


Keskiviikko 19.1.

Viime viikonloppuna tuli tehtyä puutarhatöitä. Talomme on ollut pitkään tyhjänä eikä istutuksia ole kukaan kastellut ja ne olivat päässeet pahasti kuihtumaan ja osa kasveista oli pystyyn kuolleita. Haimme lauantaiaamuna asemamme puutarhasta yksitoista istukasta: viisi ruusua ja kuusi pensaan tainta ja istutimme ne. Loppupäivä samoinkuin sunnuntai-iltapäivä meni talon vierustan kasvimaata peratessa ja pihaa kastellessa.


Osallistuimme sunnuntaiaamuna kansainväliseen (englanninkielinen) jumalanpalvelukseen klo 7.30 alkaen.HM:n hallintojohtaja Amos Makiya puhui Matt. 24: 1 - 13 pohjalta innokkaasti. Kuulimme malawilaisopiskelijan kaksi vahvaa sooloesitystä. Paikallinen lauluryhmä johti yhteiseen ylistykseen mukaansatempaavasti. Tilaisuus päättyi klo 9, jolloin swahilin kielinen jumalanpalvelus alkoi ja jatkui 4 tuntia aina klo 13 asti.

Minä ( Esko) olen ollut kuluneen viikon Oskar Sjöbergin auditorina ja myös itse osallisena opetuksessa ja opettamisessa DM Study Technique kurssilla. Kurssin sisältö on HMC:n kursseista lähinnä omaa osaamistani. Oskar opetti eilen oppimistyylejä ja muistamisen teoriaa.Teimme mielenkiintoisen testin, joka selvitti kunkin opiskelija oppimnistyylejä. Katso kuva. Tänään opiskelimme lukemistekniikkaa ja tekstianalyysiä sekä mind mapin tekoa.


Oskar halusi minun kertovan mind mapin käytöstä opiskelun välineenä. Siinä olivat minulle avuksi Moodle oppimisympäristössä lukiolaisten tekemät miellekartat ympäristöekologian kurssilla. Kiitokset Juha Kuuselalle tunnuksien luovuttamisesta.

DM kurssin kymmenen opiskelijaa osallistuivat innolla mind mapin luomiseen taululle. Aiheena oli nälänhätään ( famine) vaikuttavat tekijät.
Opiskelijat ovat jo varttuneempia nuoria aikuisia, 20 - 25 vuotiaita. Keskustelua syntyy helposti. Ongelmana on meikäläiselle saada selvää kymmenestä eri englannin murteesta. Opiskelijat ovat kotoisin Kongosta, Malawista ja eri puolilta Tansaniaa.

Marjo on väsännyt vuoden 2011 Habari Maalumin budjettia talouspäällikkö Leonard Georgen kanssa.Enlannin kieli tuottaa vähän vaikeuksia kun afrikkalaisten englanti on välillä lähes "hepreaa".Mutta kuten Leonard sanoi - yhdessä opitaan.

5 kommenttia:

kirsi kokkonen kirjoitti...

Mukavan näköistä teillä siellä on!Ja hyvä,että olette päässeet työn alkuun...uskon kyllä ,että afrikkalaisten glannista onvaikea saaa selkoa.Täällä oli viikon verran suojasäätä ja nyt luassa taas pakkasia.Ihan kiva,että teillä on siellä kontakteja eri lähetteihin.Mukavaa loppuviikkoa! terv kirsi

kirsi kokkonen kirjoitti...

No huh huh ! Suomenkielikin kateissa täällä..

Esko ja Marjo kirjoitti...

Meillä se täällä on varsinainen kielikylpy: tänä iltana oli kokoontuminen ystäviemme luona tässä naapurissa, suomea, englantia ja ruostia puhuttiin sikin sokin.Aloiettiin suomella, jatkettiin ruotsilla ja päätettiin lause englanniksi.
Hyvää viikonloppua sinne talviseen kotimaahan.

Juha kirjoitti...

Mitä kuuluu Ngaramtoniin (Ekenywan kylälle)? T. Juha

Esko ja Marjo kirjoitti...

Ihan hyvää.Tienteko edistyy hyvin.Olimme viikonloppuna TGT keskuksessa uimassa. Tie sinne on ihan uskomattoman huono, tollasia metrisiä kuoppia.