sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Viikot 20 ja 21 / 16. - 29.5.


Kahviplantaasin keskeltä löytyi useita hienoja " siirtomaaherrojen "
kartanoja. Kuvassa yksi sellainen
.


Maasai paimen karjansa kanssa Auringonlaskun aikaan jossain savannilla

Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet työn täyteisiä ja työpäivät venyneet Eskolla iltamyöhään, että blogin kirjoittaminen jäi viime viikolta väliin. Uudistettavana oleva opetussuunitelma laajeni NACTE:n ( The National Council for Technical Education ) korjausesityksistä koskemaan kaikkien kurssien ( Basic Techician Certificate, Full Techician Certificate ja Ordinary Diploma ) päivityksiä. Opetussuunnitelmat ovat täälläpäin erittäin yksityiskohtaisia ( englantilainen systeemi ) ja yksi NACTE:n vaatimus koski arvostelukriteerien laajentamista Diploma opiskelujen osalta niin, että koko opetusaines, joka on tähän mennessä arvioitu asteikolla tyydyttävä, hyvä, kiitettävä piti sen lisäksi arvioida arvosanalla erittäin hyvä. Se tarkoitti yli 170 kohdan kriteerien arvioimista arvosanalle erittäin hyvä ( yli 30 sivua ). Saimme työn päätökseen keskiviikkona 25.5. klo 22 puolitoista viikkoa myöhässä ( TIA: This Is Africa ) ja hiukan harmitti kun olisin tarvinnut vielä pari tuntia diploman opetussuunnitelman tarkistamiseen. Esko sai dokumentin klo 21 aikaan tarkistettavakseni. Printatut opetsussuunnitelmat lähettettiin yhden henkilön ( Solomon ) mukana torstaina Dar es Salaamiin 700 kilometrin päähän NACTE:n toimistoon tarkastettvaksi. Edellisen ohessa Esko työsti yhden vastaperustetun suomalaisen kansalasijärjestön hankesuunnitelman ja hanketukihakemuksen, joka oli mieluisa työ paikallisen Jeriko toimintakeskuksessa kokoontuvien AIDS-orpojen iltapäiväkerhotoiminnan jatkumiseksi uuden järjestön tuen avulla.

Marjo on työstänyt viimeiset kaksi viikkoa erilaisia tilastoja liittyen Habari Maalumin toimintaan. Illat ovat kuluneet mukavasti villatakin virkkaamisessa. Maanantaina Marjon mennessä töihin uusi villatakki päällä hän sai kuulla useammaltakin taholta swahilin kielisen lauseen " umependeza ". eli näytät tyylikkäältä. IT vastaava Mtei pyysi hymyssäsuin Marjoa tekemään tyttöystävälleen samanlaisen villatakin. Villatakki on kauniin shamppanjan värinen ( punakellertävä ).

Päädyimme viime maanantaina ostamaan käyttämäämme maastoautoon uudet akut kun käynnistäminen oli koitunut kovin työlääksi. Sopivat akut ( 2 kpl ) löytyivät helposti ja asensimme ne paikallisen ystävämme Samsonin avustuksella. Auto on toiminut hienosti ja on oikein puhdikas kulkuväline ( 3 litrainen turbodiesel ) vaikka ikää on jo 14 vuottta.

Torstaina olimme soittamassa skypellä syntymäpäiväonnittelua päivänsankari Kimille, 11v, niin skype lakkasi yllättäen toimimasta. Yritimme kovasti saada skypeä takaisin siinä onnistumatta ja jatkoimme yrittelyä ruotsalais illanvieton jälkeen ja onnistuimme kuin onnistuimmekin saamaan skypen takaisin. Nettikeskusteluista huomasimme, että sama ongelma oli ollut muillakin ja joku välkky osasi antaa ohjeen ongelman ratkaisuun. Lisäongelmia seurasi meille kun Norton virustorjuntaohjelma irtisanoi itsensä. Saimme tuen avulla senkin kuntoon.Tällaisten ongelmien korjaaminen vie täällä aikaa kun netti on hidas ja pätkii välillä kesken latauksen ja jos vaikka netti toimii niin sähkökatkot saattavat keskeyttää sen käytön ( ovat sidoksissa toisiinsa meillä täällä ).

Perjantai-iltapäivällä Marjo kävi kampaajalla ( toista kertaa ) värjäyttämässä hiuksensa, jonka aikana Esko kiersi viiden kilometrin lenkin ja löysi jälleen pari uutta lintulajia: toinen oli komea paratiisilintu Pin-tailed whydah.

Lauantai 28.5. oli lämmin ja kaunis: suuntasimme kuntokeskukseen - Marjo kuntoili juoksumatolla ja Esko pelasi tennista ( nelinpeli) kansainvälisen koulun kentällä ruotsalaisen, tanskalaisen ja kanadalaisen kaverin kanssa. Pelaaminen oli ekan tunnin ihan mukavaa, mutta kun kramppi iski mailakäteen alkoivat syötöt singahdella pelikaverin päähän ja selkään.

Sunnuntaiaamu valkeni harmaampana ja pihanurmikollemme ilmestyi kuolemaa tekevä kukukoira, jota varikset hätistelivät. Päivän mittaan todella huonokuntoinen koira ( luuta ja nahkaa, hyvä kun jaloillaan pysyi ) oli siirtynyt onneksi muualle. Kulkukoiria näkyy kompaundin alueella päivittäin.

Ei kommentteja: